TARTU, ESTONIA

TOIDUTALUMATUSE VERETESTID

  1. Toidutalumatuse veretest – varjatud toiduallergia test (120 toiduainet) – tsütotoksiline test
  2. Toidutalumatuse veretest – varjatud toiduallergia test (176 toiduainet) – immunoloogiline test

Tsütotoksilise ja immunoloogilise testi põhimõtteline vahe seisneb selles, et IgG määratakse analüsaatoriga, aga tsütotoksiline reaktsioon on antigeeni ja antikeha otsene reaktsioon, mida jälgitakse mikroskoobi all.

Antikehad ehk immunoglobuliinid (ka immuunkehad, kaitsekehad, ladina keeles immunoglobulinum; lüh: Ig) on kehavedelikes lahustuvad väga erineva molekulmassi ja funktsioonidega essentsiaalsed molekulid, mis liigitatakse glükoproteiinide hulka ja mida toodavad selgroogsete loomade (sh inimese) immuunsüsteemi B-lümfotsüüdid. Immunoglobuliinidel on omadus ära tunda ja endaga siduda antigeene (milleks on normaalsel juhul organismile võõrad ained). Inimorganismis leidub vähemalt 107, võib-olla kuni 109 erineva äratundmis-spetsiifikaga antikehade tüüpi.

Antigeen on aine, mis stimuleerib antikehade teket; antigeeni, mis kutsub esile immuunvastuse, nimetatakse immunogeeniks. Antigeen on üldiselt potentsiaalselt organismi kahjustav kehavõõras aine, mille sissepääs organismi põhjustab spetsiifiliste, nende vastu suunatud antikehade tekke, samuti lümfotsüütide aktiivseks muutumise.

Kuidas ette valmistuda toidutalumatuse testiks?
• vereproov veenist tehakse tühja kõhuga (8 tundi pärast viimast sööki);
• vahetult enne vereproovi võtmist ei tohi suitsetada;
• 1 päev enne vereproovi võtmist välistada praetud ja rasvase toidu tarbimine;
• 3 päeva enne vereproovi võtmist ei tohi tarbida alkoholi;
• ravimite annustamise vereproovi võtmise aja soovitab arst.

Tulemused on õiged 1 aasta jooksul, peale seda võivad olla toiduainete nimekirjas väikesed muutused. Selleks, et tunda mõju toiduainete õigest valikust, peate järgima soovitusi vähemalt 3-5 kuud.

Toidutalumatuse veretest – varjatud toiduallergia test (Cytotoxic test (120 toiduainet)) ja nõustamine 

Käesolev  test on mitte konventsionaalne analüüs ja kuulub täiendmeditsiini valdkonda. See on kvalitatiivne toiduainete talumatust näitav analüüs, mille tulemusi tuleb kindlasti võrrelda kliiniliste sümptomitega. Toitumise muudatusi ei tohi alustada omal käel vaid pärast konsultatsiooni eriala spetsialistiga.

Seda tüüpi analüüse kutsutakse ka inglise päraselt “bio-assay“: tegemist on bioloogilise testiga, mis tugineb rakumorfoloogia muutustel. Vererakke uuritakse nende loomulikus keskkonnas. See on mitte invasiivne in vitro test (selle teostamiseks on vaja võtta veenivere proov), mille abil jälgitakse morfoloogilisi muutusi valgelibledes, kui need on kokku viidud toiduaine allergeense osaga ehk siis valguga. Valgelibled on immunokompetentsed rakud – meie esimene kaitsebarjäär. Toiduainete talumatuse kitid pärinevad Itaalia firmalt: Antigenia – Via Avesella 26 – 40121 Bologna, Italia.

Toidutalumatuse veretest – varjatud toiduallergia test (Food Intolerance Test (IgG 176)) ja nõustamine

Selle testi tulemusel saab tegeleda toiduülitundlikkuse diagnoosimise ja raviga. Toiduainest hoidumise eesmärgiks on inimkeha mürkainetest vabastamine. Toidutalumatuse veretestiga kaasneb kohustuslik testijärgne arsti konsultatsioon. Kindlasti vajalik korduv konsultatsioon 1-2 kuud peale vereproovi tegemist. Inimese vereseerumis uuritakse antikehasid toitainete suhtes.

Nii nagu erinevate inimeste näpujäljed on unikaalsed, on erinev ka neile sobiv toitumisstiil ja menüü. Nimetatud individuaalsusest lähtuvalt on loodud 176 erinevat toiduainet arvestav (IgG antikehadel põhinev) toidutalumatuse paneel. Paneel määrab taluvust (talumatust) konkreetsetele toiduainetele ja aitab välja selgitada inimesele sobiva toidusedeli.

Paljudel juhtudel võib toidutalumatus viia krooniliste sümptomiteni, mille ravi on tavapäraste meetoditega keeruline. Selle ennetamiseks sobib FIT(Food Intolerance Test)test, mis sõltuvalt erinevate IgG antikehade tasemetest veres, annab vastuse, milliseid toiduaineid peaks patsient oma menüüs vältima või näiteks asendama.

Soovitatav teha toidutalumatuse test IgG neile, kes soovivad langetada kaalu, tugevdada immuunsüsteemi, taastada nahka, parandada juuste ja küünte tugevust, kes valmistuvad lapse saamiseks, kes kannatavad rasvumise või muude krooniliste haiguste all.